PROCES KONTROLI W ZAKŁADZIE ROZBIORU MIĘSA
Protokół kontroli ”Al-Haq-Halal” w zakładach przetwórstwa mięsnego jest zdefiniowany przez kartę higieny i jakości, ze stałą troską o identyfikowalność surowców aż do końcowego pakowania produktów :
– po przeniesieniu mięsa do zakładu przetwórstwa, kontroler rytualny obowiązkowo sprawdza obecność etykietowania ”Al-Haq-Halal” (etykiety, opaska, bufory, itp..) na opakowaniach, musi upewnić się, że żaden z nałożonych opasków czy etykietek nie zostały naruszone. Elementy te, surowo świadczą o identyfikacji halal, które zostały wcześniej umieszczone przez kontrolerów rytualnych ”Al-Haq-Halal” obecni w ubojniach i zakładach rozbioru.
– sprawdzenie stanu czyszczenia i dezynfekcji maszyny przypisany do wytwarzania wyrobów halal, oraz stan czystości wymagany od pracowników produkcji halal. Aby zmniejszyć ryzyko zakażenia krzyżowego, produkcja halal zazwyczaj występuje w pierwszej godzinie rozpoczęcia pracy zakładu.
– kontroler rytualny starannie sprawdza składników użytych w przepisach wchodzących w przetworzonych produktach, czy są zgodne z wymogami rytuału islamskiego i czy niedozwolonych dodatków nie są używane (np. żelatyna)?
– rozpoczęcie produkcji może wtedy rozpocząć pod jego wyłącznym pozwoleniem i pod jego stałą kontrolą. W przypadku pośrednich etapach produkcji, produkty w poczekaniu są zabezpieczone z naszych narzędzi identyfikacji, aby zapobiec możliwości zanieczyszczenia krzyżowego.
– ostateczna certyfikacja produktów halal odbywa się poprzez umieszczanie etykiet lub opakowań z logo Al-Haq-Halal aby zagwarantować konsumentom muzułmańskim status halal naszych produktów.
Zakład rozbioru drobiu
Krojenia drobiu wymaga obecności kontrolera rytualnego, aby śledził różne etapy procesu cięcie i uniknąć krzyżowania z mięsem nie-halal. Drób jest przycinany pod jego nadzorem. Przed operacją cięcia kontroler rytualny zapewnia się, że :
– cały drób z łańcucha poświęconego do produkcji halal jest dobrze oznaczone markami certyfikacji halal ”Al-Haq-Halal” (znaczki, taśmy gwarancji , etykiety, …)
– powierzchnia przeznaczone do produkcji halal są dokładnie oczyszczone (tabele, używane maszyny, tace, noże.) – mięso luzem do przetwarzania jest umieszczane w poszczególnych pojemnikach lub opakowaniu, zaklejone taśmą gwarancyjną ”Al-Haq-Halal”, aby umożliwić dalsze wykorzystania na miejscu transformacji.
Zakład rozbioru bydła
Przed odkostnieniu i cięcia kontroler rytualny zapewnia się że:
– wszystkie tusze wprowadzane do cięcia są oznaczone markami certyfikacji ”Al-Haq-Halal” (znaczki, etykiety)
– obszar przeznaczony do produkcji halal jest dokładnie oczyszczone (tabele, używane maszyny, tace, noże,..)
– tusze są cięte i pakowane pod jego nadzorem.
– wszystkie części mięsa halal są następnie identyfikowane za pomocą sprzętu certyfikacji ”Al-Haq-Halal” (próżniowo, w kartonach, tackach, …).
– mięso w dużych ilościach do przetwarzania są umieszczane w poszczególnych pojemnikach lub opakowaniu, zaklejone taśmą gwarancji ”Al-Haq-Halal” w celu umożliwienia dalszego wykorzystania na miejscu transformacji.