↑ Powrót do Referencje religijne

Wydrukuj to Strona

Dieta muzułmańska

 
 Obraz w treści 1
unnamed (20)

Dieta muzułmanina – Jakie są zasady żywienia wyznawców islamu?

Co wolno, czego nie wolno jeść muzułmanom?

Co znaczy halal, a co haram? Jaka jest dieta wyznawców islamu zgodna z zasadami ich wiary?

Haram : Czego nie wolno jeść muzułmanom Haram oznacza „niezgodne z prawem”. Ten termin odnosi się do wielu dziedzin życia.
 
W kuchni niedozwolone są :
 
Wieprzowina i wszelkie jej produkty Zwierzęta uśmiercone nieprawidłowo lub padłe Zwierzęta uśmiercone w imię kogokolwiek lub czegokolwiek innego niż Allah Alkohol i inne środku odurzające Zwierzęta mięsożerne (ssaki, ptaki, ryby, gady), lądowe zwierzęta nieposiadające zewnętrznego ucha Krew i jej produkty Żywność z dodatkiem którejkolwiek z powyższych substancji
 
Halal : Co może jeść muzułmanin
Tym terminem określa się to co jest dozwolone.
 
I tu z mięs można jeść :
 
Wszelki drób (kurczaki, perliczki, gołębie, indyki, gęsi, kaczki) Mięso kóz, owiec, wielbłądów, wołowinę Króliki Ryby roślinożerne Dziczyznę (tylko zwierzęta roślinożerne)
 
Mashbuh, czyli lepiej nie Mashbuh to produkty wątpliwe. To grupa, która nie jest łatwa do określenia. Potrzeba zwykle dokładnych informacji o składzie. Do tej grupy zaliczają się żelatyna, enzymy, emulgatory i inne produkty pochodzenia zwierzęcego. Popularne są zatem substancje żelujące, taki jak agar-agar czy karagen.
 
Kuchnia arabska – smacznie mimo zakazów
 
Mimo tych ograniczeń kuchnia arabska jest uznawana za jedną ze smaczniejszych na świecie. Połączenia smaków słodko-ostrych, duża ilość przypraw i oryginalne wykorzystanie warzyw są źródłem wielu kulinarnych uniesień. Do najbardziej popularnych dań arabskich należą pasta z bakłażana, hummus (purée z ciecierzycy z olejem sezamowym) i falefel (smażone i przyprawione na ostro warzywa strączkowe z dodatkami).Islam pod względem liczby wyznawców jest drugą po chrześcijaństwie religią monoteistyczną na świecie. W słowie „islam” zawarta jest istota filozofii życia głoszona w świętej księdze – Koranie. Warto wiedzieć, że w islamie nie istnieje podział życia na świeckie i religijne – Koran reguluje zarówno zwyczaje religijne, organizację władzy, jak również codzienne życie swoich wyznawców. Stąd też i sposób odżywiania muzułmanina podlega ścisłym obwarowaniom.
 
Tradycję kulinarną kształtują halal i haram. halal odnosi się do wszystkiego, co jest dozwolone z punktu widzenia prawa, haram – odwrotnie, służy do określenia tego, co zakazane. W kulturze zachodniej halal stosuje się głównie w kontekście charakterystycznego sposoby odżywiania się muzułmanów. Niezależnie od położenia geograficznego wyznawców obowiązuje to samo prawo. Koran kategorycznie zakazuje spożywania mięsa wieprzowego (jak również produktów pochodnych, np. żelatyny), mięsa zwierząt pociągowych i domowych (koń, osioł, pies, kot), drapieżnych oraz zabitych w skutek uduszenia czy brutalnego ciosu. Ponieważ w islamie krew postrzegana jest jako pierwiastek życia, wyznawcom zakazuje się spożywania jej w jakiejkolwiek formie. I najważniejsze – religia wymaga, aby zwierzęta przeznaczone na mięso ubijano w sposób rytualny, czyli głowa zwierzęcia musi być zwrócona w stronę Mekki, a procedury zabijania poprzez wykrwawienie dokonuje muzułmanin, recytując formułę bismala. Z czego składa się menu muzułmanina?Islam jako religia uniwersalna ma swych wyznawców na całym świecie, dlatego też dieta muzułmańska, choćby ze względu na dostępne w różnych regionach produkty, jest niezwykle różnorodna, wielobarwna i zawiera całą gamę smaków: od pikantnych przystawek po słodkie desery.
 
Wizytówką kuchni arabskiej są przyprawy – najbardziej charakterystyczne to: curry, cynamon, kardamon, szafran, tymianek, oregano, kurkuma. Na stołach królują finezyjnie przyprawione dania warzywne (duszone warzywa z licznymi sosami, pasty, sałatki), do przygotowania których najczęściej wykorzystuje się: ogórki, bakłażany, pomidory, paprykę, zielony groszek, cukinię, pietruszkę, czosnek, cebulę. W jadłospisie muzułmanina nie brakuje także potraw z ryb, drobiu, baraniny, wołowiny oraz cielęciny. Hummus, tabule i falfel Charakterystycznym elementem uroczystych posiłków są przystawki (mezza), m.in.: oliwki, pikle z różnych warzyw, rodzynki, orzechy, migdały oraz prażone nasiona dyni. Nie może zabraknąć występującej w różnych wariantach pasty z ugotowanej i utartej ciecierzycy, zmiażdżonego czosnku i sezamu z odrobiną soku z cytryny zwanej hummus, którą serwuje się z arabskim chlebem – pitą.
 
Dużą popularnością cieszy się sałatka tabule z drobno pokrojonych pomidorów, ogórków, z dodatkiem cebuli, czosnku, mięty i natki pietruszki, której głównym składnikiem jest kuskus. Czasami posypuje się ją orzeszkami piniowymi. Do dań sztandarowych zalicza się falafel, czyli ostro przyprawione małe kotleciki z ciecierzycy lub bobu smażone w głębokim tłuszczu. Do posiłków podaje się wodę, mleko lub herbatę, zwykle z listkami mięty.
 
 
Celebrowanie posiłków 
 
Wyznawca islamu każdy swój posiłek rozpoczyna wezwaniem Allaha. Wierzący powinni spożywać posiłki palcami, nie jest zabronione posługiwanie się nożem i widelcem, jednak korzystający ze sztućców powinni pamiętać, by widelec trzymać w prawej dłoni. Jedzenie lewą ręką jest zabronione, gdyż wówczas osoba upodabnia się do niewierzących. W kulturze muzułmańskiej nie pochwala się jedzenia w pozycji leżącej, nie należy także marnować jedzenia, ani się przejadać. Po zakończeniu ucztowania należy podziękować Allahowi za spożyty posiłek.
 
 
Nie tylko dla muzułmanów
 
 Dieta muzułmanów cieszy się dużym zainteresowaniem wśród wyznawców innych religii. Imponując bogactwem smaków i zapachów, zyskuje popularność także w Polsce, mimo że w menu nie zajdziemy potraw zawierających tak lubianą przez Polaków wieprzowinę. Niezwykle szeroki asortyment dań na bazie warzyw, orzechów, nasion roślin strączkowych, ryżu i kaszy kuskus jest ceniony także przez wegetarian.
              unnamed (21)                 

Permalink do tego artykułu: http://briansoft.home.pl/autoinstalator/wordpress/?page_id=211